Diş çekimi, bir diş hekimi veya ağız cerrahı tarafından lokal, genel, intravenöz anestezi veya bir kombinasyonu ile nispeten hızlı gerçekleştirilen bir ayakta tedavi prosedürü olarak yapılan, dişin kemikteki soket denilen yuvasından cerrahi müdahale ile çıkarılması işlemine verilen isimdir.
Basit diş çekimi ise hasta lokal anestezi etkisi altındayken ağız içinde görünen dişlerin çekiminde kullanılan tekniğe verilen isimdir.
Diş Neden Çekilir?
Yetişkin bireylerde bazı durumlarda dişlerin çekilmesi gerekli olabilir. Her ne kadar süt dişlerinin çocuklukta yerini alan yetişkin dişlerinin ömür boyunca kullanılması ideal olsa bile, birden fazla nedenden dolayı diş çekimi gerekebilir.
Bu nedenler arasında en yaygını dişlerin travma ya da çürüme nedeniyle tamir olamayacak kadar hasar görmüş olmasıdır. Bunun yanı sıra diş hekimleri, özellikle çeneye tam anlamıyla sığmayan çok sayıda dişin bulunduğu ortodonti tedavisi gerektiren vakalarda ağız içinde ön hazırlık için diş çekimini uygun görebilir. Yine benzer durumlarda diş etinin üzerine çıkmamış dişler, ya da 20’lik yaş dişleri için gömülü diş çekimi müdahalesi gerçekleştirilebilir.
Eğer diş çürümesi veya hasarı diş içinde bulunan sinirler ve kan damarlarından meydana gelen çekirdek olan diş pulpasına kadar yayıldıysa, ağızdaki bakteriler buraya girerek enfeksiyona neden olabilir. Bu durum genellikle kök kanal tedavisi ile düzeltilebilir, ancak enfeksiyon çok şiddetli ise ve antibiyotikler veya kanal tedavisi yeterli gelmezse enfeksiyonun yayılmasını önlemek için diş çekimi gerekebilir.
Benzer bir durumda kemoterapi veya organ nakli için kullanılan ilaçlar başka bir tıbbi komplikasyondan ötürü bağışıklık sistemi risk altında ise dişte enfeksiyon riski bile dişi çekmek için yeterli sebep olabilir.
Periodontal (Diş eti) Hastalığı: Eğer dişleri çevreleyen ve destekleyen doku ve kemiklerin enfeksiyonu olan periodontal hastalık, yani diş eti hastalığı nedeniyle dişler gevşediyse bir tane veya birden fazla dişi çekmek gerekebilir.
Diş Çekimi Öncesi
Diş çekimi prosedürünün kendisi genellikle çok güvenli bir tıbbi uygulama olmasına rağmen, prosedür nedeniyle dolaşım sistemine zararlı bakterilerin girmesine yol açabilir. Aynı zamanda diş eti dokusu da enfeksiyon riski altındadır.
Eğer başka bir tıbbi nedenden dolayı ağır bir enfeksiyon geliştirme riski yüksekse diş çekimi öncesi ve sonrasında antibiyotik kullanımı gerekli olacaktır.
Bu sebeple bir diş çekiminden önce diş hekimiyle tam tıbbi geçmişi paylaşılmalıdır. Düzenli kullanılan ilaçlar ve takviyelerin yanı sıra, hasarlı ya da yapay kalp kapakçığı, konjenital kalp kusuru, bozulmuş bağışıklık sistemi, karaciğer hastalığı (siroz), örneğin kalça protezi gibi yapay eklemler, bakteriyel endokardit gibi durumlar mutlaka diş hekimine bildirilmelidir.